Museumsdepot Konstanz

De fire kommunale museene i Konstanz (Rosgartenmuseum, Wessenberg-Galerie, Bodensee-Naturmuseum og Hus-Haus) er vedvarende og vellykkede samlere av kunst og hverdagskultur i Bodensee-regionen i Tyskland. Hvert år vokser samlingen med viktige gjenstander, hovedsakelig gjennom donasjoner, legater, private samlinger og kjøp på kunstmarkedet. Den rike samlingen på museet med rundt 200 000 gjenstander er grunnlaget for viktige og vellykkede utstillinger.

Så langt har Konstanz-museene bevart samlingen sin på over ti forskjellige steder, spredt over hele byen. Flere av de eksisterende lagringsområdene, som et loft på en skole, oppfylte ikke lenger bevarings-, tekniske og sikkerhetsrelaterte standarder. Nesten alle depotene var fullpakket, og det var knapt mulig å tilføre kunst og kulturelle eiendeler til den lagrede samlingen.

Derfor ble et nytt sentraldepot utformet og bygget. Det nye depotet er en moderne høyteknologisk bygning som er designet på en moderne måte når det gjelder plassoppsett. Bygningen oppfyller også de høyeste sikkerhetskravene. Det 1000 m² store depotet lagrer rundt 70 000 gjenstander, inkludert malerier, tekstiler, møbler og hellig kunst til en verdi av flere millioner euro, i mobile reolsystemer. Disse mobile reolsystemene sørger for at plassen brukes optimalt til å oppbevare samlingen. Sammenlignet med stasjonære reoler, dobles lagringskapasiteten.

Det nye depotet og den tilstøtende «gamle», fullstendig moderniserte hallen har plass til mange malerier i stort format, møbler, metallgjenstander som historiske våpen, skulptursamlingen, inventaret med historiske tekstiler og verdifull hverdagskultur fra Bodensee-regionens historie.

Compactus-Original_4_Bruynzeel-Storage-Systems_Kunstdepot-Konstanz

Hvert objekt har sin egen plass i museumsdepotet. Alle data, for eksempel om en 300 år gammel, rikt brodert herrevest, blir registrert digitalt: opprinnelsen, designet, tilstanden, verdien og plassering den er lagret på i depotet. På denne måten kan alle objekter brukes til vitenskapelig forskning og til utstilling når som helst.

Klimatisk balanserte forhold råder i hele depotet: Fuktighet, støv, temperatursvingninger og andre skadelige faktorer reguleres med den mest moderne teknologien.

«Med det nye kunstdepotet er museene i Konstanz endelig i det 21. århundre, og det understreker viktigheten av Konstanz som det regionale kultursenteret»

Tobias Engelsing

Museumsdirektør