Sølv er et naturlig metall som har blitt brukt i århundrer for å stoppe spredningen av skadelige bakterier. I det gamle Hellas ble for eksempel sølvfat brukt til å lagre vann og vin, i det ville vest ble sølvmynter brukt i kantinen for å forhindre bakterier og alger, og adelen spiste med sølvbestikk i middelalderen for å holde seg sunn.

Siden produksjonen av syntetiske antibiotika var billigere enn bruken av sølv, har sølv blitt brukt mindre og mindre siden 1930-tallet. Imidlertid har flere bakterier gradvis blitt resistente mot antibiotika, noe som får sølv til å gjøre comeback. Forskere hevder at sølv er det kraftigste elementet i bekjempelse av virus og bakterier. På den annen side, å ta for mye sølv (ioner) oralt er ikke bra for mennesker og kan forårsake en tilstand der huden blir blågrå.

Når sølvioner brukes i lave konsentrasjoner på gjenstander og materialer, er sølv ikke skadelig for mennesker. Hvis overflaten til en gjenstand blir behandlet med sølvioner, for eksempel ved pulverlakkering, vil disse hemme celledelingen av bakteriene og derved hemme spredningen av bakterier. Vi ser bruken av denne overflatebehandlingen spesielt i helse- og matindustrien, der hygiene spiller en viktig rolle.

Bruken av sølvioner kan være en effektiv måte å beskytte mot bakterievekst. Vil du vite mer om hvordan Bruynzeel tilbyr denne beskyttelsen?